ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ - ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
* Espresso: δυνατός καφές που σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι, κατά προτίμηση λευκό πορσελάνινο, χωρίς εσωτερική διακόσμηση και χωρητικότητα 50-60 ml (doppio λέγεται ο διπλός, stretto ο πολύ δυνατός που έχει κανονική δόση αλλά λιγότερο νερό, lungo o ελαφρύς που έχει κανονική δόση αλλά περισσότερο νερό, freddo ο παγωμένος).
* Americanο: καφές αμερικανικού τύπου, αλλά πιο δυνατός. Πιο ελαφρύς από τον espresso, σερβίρεται σε μεγάλο φλιτζάνι.
* Correttο: καφές που έχει «διορθωθεί» με μικρή δόση από γκράπα, κονιάκ ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.
* Macchiato: κανονικό espresso σε μικρό φλιτζάνι που έχει «λερωθεί» με ελάχιστη κρέμα γάλακτος. Ο καπουτσίνο σε μικρή έκδοση.
* Marocchino: κανονικό espresso με μικρή δόση ζεστού γάλακτος και σκόνης κακάο.
* Espresso con panna: μία δόση καφέ espresso και μια ροζέτα σαντιγί.
* Shakerato: espresso με παγάκια και χτύπημα σε σέικερ. Σερβίρεται σε ποτήρι για μαρτίνι ή σαμπάνια.
* Cappuccino: μία δόση espresso με 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Ιδανικός για το πρωί αλλά ποτέ μετά το μεσημεριανό και το βραδινό.
* Cappuccino scuro: με λιγότερο γάλα και πιο σκούρος.
* Cappuccino chiaro: με περισσότερο γάλα, πιο ελαφρύς.
Πηγή: "Athens Voice" #293 (11/03/2010), Italia ad Atene, (Δήμητρα Τριανταφύλλου, Λένα Χουρμουζη, Παναγιώτης Μένεγος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου