Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Joan Miró

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο το φεστιβάλ...!
Έχει και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα να προβάλει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου...
Ένα από αυτά είχα την τιμή και την ευκαιρία να θαυμάσω σήμερα, την έκθεση του Joan Miró του μεγάλου αυτού διεθνούς φήμης και αναγνωρισιμότητας ζωγράφου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών! (Από 6/9/2009 εώς 5/2/2010)


Βιογραφικά Στοιχεία Καλλιτέχνη:
  • Γεννήθηκε στις 2ο Απριλίου του 1983 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
  • Μαζί με τον Πικάσο (με τον οποίο ήταν και καλοί φίλοι) θεωρούνται από τους πατέρες της Μοντέρνας ζωγραφικής.
  • Σύμφωνα με τους περισσότερους θαυμαστές του ο Miró δεν ανήκει σε κανένα μεγάλο κίνημα της τέχνης, λόγω του ιδιαίτερου και προσωπικού ύφους στη ζωγραφική του, που τον κάνει τόσο ξεχωριστό! (Αν προσπαθούσαμε παρ' όλα αυτά να τον κατηγοριοποιήσουμε θα λέγαμε ότι πιο πολύ "πλησιάζει" στον Σουρεαλισμό ή Υπερρεαλισμό).
  • Ξεχώρισε για την φαινομενική λεπτότητα, σε επίπεδο κι ουδέτερο φόντο, με περιορισμένη γκάμα έντονων χρωμάτων, με έμφαση στο μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μαύρο. Επίσης πειραματίστηκε και με άλλα υλικά και φιλοτέχνησε λιθογραφίες, οξυγραφίες, κολάζ, γλυπτά, τοιχογραφίες, κεραμικά και υφάσματα.
  • Εντυπωσιακά πολυδιάστατος και παραγωγικός καλλιτέχνης, υπήρξε αφηγητής μυθικών και λυρικών διηγημάτων. Ένας ποιητής της εικόνας, που το ιδίωμα του χαρακτηρίζεται από σημεία και σύμβολα, μεταφορικά πεφωτισμένα και φορτισμένα, που αναδύονται από τα βάθη του υποσυνειδήτου. Τα οράματά του παιγνιώδη κι αλλόκοτα, περιλαμβάνοντας παραμορφωμένες φιγούρες ζώων κι οργανικές φόρμες, καθώς επίσης και παράξενες γεωμετρικές κατασκευές.
  • Το 1921, εγκαθίσταται στο Παρίσι, και κάνει παρέα με τους, Tristan Tzara, André Breton, Max Jacob, Ernest Hemingway και Henry Miller.
  • Το 1929 παντρεύεται τη Πιλάρ Χουνκόσα, με την οποία αποκτά μια κόρη, τη Ντολόρες.
  • Το 1956 μετακομίζει στη Πάλμα της Μαγιόρκα, σ' ένα ατελιέ που έχτισε για εκείνον ο φίλος του Josep Lluís Sert.
  • Το 1983, ανήμερα Χριστούγεννα, πεθαίνει στο ατελιέ του στη Μαγιόρκα σε ηλικία 90 ετών.

Περισσότερα: Wikipedia, Περι...γραφής, Μακεδονία, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.
Πηγή: Περι...γραφής, Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...