Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Άρτου


Αλεύρι, αλάτι και προζύμι: τρία απλά συστατικά, σαν τα τρία γράμματα που συνθέτουν την λέξη "ζωή", τα οποία ενοποιημένα στον πυθμένα της σκάφης και αδιαίρετα στην έξαψη του φούρνου μεταλλάσσονται στο πιο αναγκαίο βιοτικό αγαθό που η επάρκεια του, στις παραδοσιακές τουλάχιστον κοινωνίες, ταυτίστηκε πάντα με την ευημερία και η έλλειψη του με τον φόβο του λιμού.

Το ψωμί: ένα έδεσμα με μεγάλη διατροφική αξία που συνοδεύει το φαγητό σ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης, υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας με την υπόγλυκη του ουδετερότητα κάθε άλλη γεύση που ξεχωρίζει. Δημοφιλές παντού, αλλάζει ιθαγένειες, ονόματα, είδη και σχήματα, χωρίς να χάνει πουθενά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο τραπέζι, είτε λέγεται tortillas στο Μεξικό, είτε naan στην Ινδία, baguette στη Γαλλία, ekmek στην Τουρκία, chapata στην Ιταλία και αλλιώς αλλού, για να μην αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο φημισμένο "πολύτεκνο" γερμανικό ψωμί ή στις πασίγνωστες μεσανατολίτικες πίτες.


Απόσπασμα από το "Άρτου εγκώμιον" του Ευτύχη Μπλέτσα
περιοδικό "wine plus magazine" #32 Οκτώβριος 2009
Περισσότερα: Σαν Σήμερα, World Bread Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...