Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

400 ώρες ελληνικού σινεμά στο Internet

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των ελληνικών ταινιών που είχαν ενταχθεί στο έργο «Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου» που υλοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο έργο συντήρησης, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και διάδοσης - μέσω του διαδικτύου - σημαντικού αριθμού ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών της περιόδου 1950 - 2000. Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter.

Με την εισαγωγή μιας λέξης-κλειδί στον κόμβο πληροφόρησης του νεοσύστατου Ψηφιακού Αρχείου, ένας χρήστης μπορεί να βρει πόσες ταινίες με το ίδιο θεματολογικό μοτίβο ανάμεσα σε μια τεράστια γκάμα επιλογών. Το αντικείμενο αυτού του κόμβου ήταν η ψηφιοποίηση, η αρχειοθέτηση, η μελέτη και η τεκμηρίωση 400 ωρών κινηματογραφικού υλικού. Το υλικό περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους.

Στο έργο εντάχθηκαν, επίσης, αρκετές κλασσικές ή βραβευμένες ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας της περιόδου 1950 - 1980 και όλα σχεδόν τα πολιτικά ντοκιμαντέρ της δεκαετίας του '70 που δεν αποτελούν συμπαραγωγές του ΕΚΚ αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη η διάσωσή και η τεκμηρίωσή τους για αισθητικούς και ιστορικούς λόγους. Βασικοί στόχοι ήταν η μελέτη και η ανάδειξη της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς και ο εκσυγχρονισμός της πολιτιστικής και εμπορικής προώθησης των ελληνικών ταινιών σε διεθνή κλίμακα.

Χρειάστηκαν 22 μήνες -από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2008- για την υλοποίηση του έργου, το οποίο κόστισε συνολικά 1.150.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου προήλθε από το Γ’ ΚΠΣ-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» (80% ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους (20%).

Η μελέτη και η τεκμηρίωση του υλικού έγινε από εξειδικευμένους συνεργάτες και αφορούσε α) τον εντοπισμό και την καταγραφή των ιστορικών και κοινωνικών πληροφοριών, την χρονολόγηση τους και την περιγραφική ανάλυση του περιεχομένου των ψηφιοποιημένων ταινιών και β) την καταχώρηση των δεδομένων στο σύστημα διαχείρισης και διάθεσης.

Το αρχείο είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέσω του Διαδικτύου, από τον Δεκέμβριο του 2008 μέσω ενός τρίγλωσσου κόμβου στη διεύθυνση www.gfcdigital.gr Όσοι «σερφάρουν» σ' αυτόν μπορούν να βρουν ταινίες, όπως ο «Αθέμιτος συναγωνισμός», του Δήμου Αβδελιώδη, και το «Εργοστάσιο» του Τάσου Ψαρρά, που αποτελούν την πρώτη και την τελευταία ταινία του καταλόγου.

Πηγή: Cinemag.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...