Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη-δήμος που βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας. Είναι διάσημο για την τοποθεσία του στους πρόποδες του Ολύμπου σε ύψος 300 μ., πλάι από τον ποταμό Eνιπέα και με θέα μπροστά όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο και τις κορφές του Ολύμπου από πίσω. Είναι λοιπόν ένας υπέροχος συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, 420 από την Αθήνα και περίπου 22 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για το Λιτόχωρο είναι όταν ο Άγιος Διονύσιος επισκέφθηκε την περιοχή. Το Λιτόχωρο είναι δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού. Έχει πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκους.
Ανατολικά της κωμόπολης του Λιτοχώρου βρίσκεται η περιοχή Πλάκα, γνωστή στην Πιερία ως Πλάκα Λιτοχώρου. Η περιοχή εκτείνεται από τη Λεπτοκαρυά μέχρι το λιμάνι της Γρίτσας.
Η παραλία της Πλάκας αριθμεί πληθώρα ξενοδοχείων, εστιατορίων, τουριστικών κάμπινγκ και νυχτερινών κέντρων καθώς αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους των νομών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Στην Πλάκα Λιτοχώρου υπάρχουν επίσης πολυτελείς οικίες, κτήματα με ελαιόδεντρα και καπνά.
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα...
... στο ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα. Είναι μια υπέροχη και εύκολη βόλτα και όχι, δεν μπορείτε να την κάνετε με το αυτοκίνητο. Με τα πόδια φτάνετε σε 10΄ λεπτά στην είσοδο του φαραγγιού και περπατάτε όσο θέλετε. Αν περπατήσετε πάνω από 5 ώρες θα φτάσετε στο καταφύγιο του Ολύμπου, στη θέση Πριόνια (1.100 υψόμετρο), όπου, παρεμπιπτόντως, μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο!
... στη Λεπτοκαρυά που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο και είναι φημισμένη για την έντονη ζωή της και την μεγάλη τουριστική της κίνηση.
... στο Πλαταμώνα για τα πολύ όμορφα και προσεγμένα μαγαζιά του...
και στους Νέους Πόρους που αποτελούν πρότυπο πολεοδομικού σχεδίου, καθώς έχουν τεράστιους δρόμους και πλατείες καθώς και μια τεράστια παραλία με υπέροχη θάλασσα.
Πηγή: Wikipedia και Εφημερίδα Καθημερινή 15-12-07 (Άρθρο: Κάτω από τον Όλυμπο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου